Kan ik op reis met de elektrische auto naar Scandinavië?

Gewijzigd op Wed, 11 Jan 2023 om 03:07 PM

Jazeker! Wanneer je met de elektrische auto op vakantie gaat is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden, zodat je reis ontspannen verloopt. 


Laadpunten op de route

Voor informatie over de laadpunten op de route kan je verschillende online overzichten raadplegen. Populaire overzichten zijn: Plugsurfing, New Motion en Chargemap. Bij het overzicht via de website van Chargemap staat ook per laadpunt aangegeven welke faciliteiten er in de buurt aanwezig zijn; handig voor als je onderweg bijvoorbeeld zin hebt in een kop koffie!


Uiteraard weet je hoeveel km. jouw elektrische auto kan rijden. Houd er hierbij rekening mee dat de auto op bergopwaartse wegen meer elektriciteit verbruikt en dat de accu bij lage temperaturen sneller leeg raakt.


Tip: laad je auto nooit bovenaan een berg helemaal vol. Als je naar beneden rijdt wint de auto zelf al veel energie terug wat in de accu wordt opgeslagen voor later gebruik. Als de accu dan helemaal vol zit, kan deze energie er niet meer bij.


In het reisprogramma van onze rondreizen staat per dag aangegeven wat ongeveer de te rijden afstand naar de volgende accommodatie is. Ook hebben we rondreizen die we speciaal hebben geselecteerd om met een elektrische auto te doen.


Betalingsmogelijkheden bij de laadpunten

Het is aan te raden om voorafgaand aan de reis bij je provider te controleren of je laadpas geldig is in het buitenland. Indien je laadpas niet geldig is, kan je ervoor kiezen om gebruik te maken van een laadpas van een internationaal laadnetwerk zoals Plugsurfing of Chargemap. Bij de meeste van dit soort internationale laadnetwerken staat ook aangegeven welke laadpas geldig is bij het desbetreffende laadpunt. Daarnaast is het ook een optie om te kiezen voor een laadpas bij een nationale provider van het land waar je op reis gaat. Het is ook vaak mogelijk om via een app van de provider op je smartphone te betalen. Indien er nationale providers in het land van deze rondreis actief zijn, staat dit aangegeven bij de landspecifieke informatie hieronder.


Voor een aantal landen in ons aanbod geldt dat het uitsluitend mogelijk is om de elektrische auto op te laden door middel van een laadpas bij één specifieke nationale provider; houd hier dus rekening mee! Indien dit voor de bestemming van toepassing is, vind je hier meer over bij de landspecifieke informatie hieronder.


De benodigde stekker op reis

Type 2 laders die in Nederland worden gebruikt kunnen bij de meeste laadpalen in Europa worden gebruikt. Wel is het verstandig om voor de zekerheid in een overzicht met laadpalen zoals Chargemap of Plugsurfing, te controleren welke lader toepasbaar is op de laadpaal. Neem ook voor de zekerheid je laadkabel mee waarmee je via een normaal stopcontact kan laden voor noodgevallen. Hier kleven wel nadelen aan, dus lees je goed in als je hier gebruik van maakt.


Aan boord van de ferry's

Met Fjordline kan je tijdens de overtocht Hirtshals - Kristiansand aan boord van de catamaran Fjord FSTR je elektrische auto opladen tegen een meerprijs. Laat het ons weten tijdens het boeken van je reis als je je auto aan boord wilt opladen. 


Bij de andere ferrymaatschappijen is het bij ons momenteel niet bekend dat je je elektrische auto aan boord kan opladen. 


Noorwegen

Het zuiden van Noorwegen is geschikt voor reizen met de elektrische auto. Vooral rondom en in de stedelijke gebieden zoals Oslo en Bergen zijn veel laadmogelijkheden. Bij reizen buiten de stedelijke gebieden zoals in het fjordengebied is het verstandig om voorafgaand aan de reis te bekijken welke laadmogelijkheden op de route beschikbaar zijn.


In Noorwegen is het op sommige plekken mogelijk om met internationale laadpassen zoals die van Plugsurfing en Chargemap te laden, maar het is ook een optie via een nationale provider te laden. Noorse providers met een relatief groot laadnetwerk zijn Fortum en Mer. Je hebt een credit card nodig om via de app te betalen. Kijk op de websites van deze providers voor meer informatie over het gebruik van de laadpalen.


De Noorse overheid stimuleert het rijden met een elektrische auto en hierdoor zijn er extra voordelen als je op reis gaat met een elektrische auto, zoals: kortingen op ferry’s, kosteloos of met korting gebruikmaken van verschillende tolwegen en openbare parkeerplekken. Check voor je reis bij de Norwegian Electric Vehicle Association welke voorwaarden er geldig zijn, want deze wijzigen zo nu en dan. Ook vind je hier een kaart met alle laadstations in Noorwegen. 


Zweden

Het zuiden van Zweden is geschikt voor reizen met de elektrische auto, maar enige voorbereiding is vereist. De meeste laadmogelijkheden bevinden zich in de stedelijke gebieden. Bij reizen buiten de stedelijke gebieden is het verstandig om voorafgaand aan de reis te bekijken welke laadmogelijkheden op de route beschikbaar zijn. Het noorden van Zweden heeft aanzienlijk minder laadpunten.


In Zweden is het op sommige plekken mogelijk om met internationale laadpassen zoals die van Plugsurfing en Chargemap te laden, maar het is ook een optie via een nationale provider te laden. Zweedse providers met een relatief groot laadnetwerk zijn Fortum en Mer Sweden. Je hebt een credit card nodig om via de app te kunnen betalen. Kijk op de websites van deze providers voor meer informatie over het gebruik van de laadpalen. 


Finland

De meeste laadmogelijkheden bevinden zich in het zuiden van Finland. Vooral in de stedelijke gebieden rondom Helsinki en Turku zijn veel laadmogelijkheden. Bij reizen buiten de stedelijke gebieden is het verstandig om voorafgaand aan de reis te bekijken welke laadmogelijkheden op de route beschikbaar zijn.


In Finland is het mogelijk om met internationale laadpassen zoals die van Plugsurfing en Chargemap te laden, maar het is ook een optie via een nationale provider te laden. Finse providers met een relatief groot laadnetwerk zijn Fortum en Virta. Kijk op de websites van deze providers voor meer informatie over het gebruik van de laadpalen.


Denemarken

Denemarken heeft een uitgebreid netwerk aan laadpunten, maar het netwerk is nog niet volledig dekkend. Grote aanbieders zijn onder meer E-on en Clever. Het is verstandig om voorafgaand aan de reis te bekijken welke laadmogelijkheden op de route beschikbaar zijn.


Ontdek onze speciaal geselecteerde rondreizen voor de elektrische auto! 


Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren