Kan ik op reis met de elektrische auto naar de Baltische Staten?

Gewijzigd op Wed, 28 Dec 2022 om 04:56 PM

Jazeker! Wanneer je met de elektrische auto op vakantie gaat is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden, zodat je reis ontspannen verloopt.


Laadpunten op de route

Voor informatie over de laadpunten op de route kan je verschillende online overzichten raadplegen. Populaire overzichten zijn: Plugsurfing, New Motion en Chargemap. Bij het overzicht via de website van Chargemap staat ook per laadpunt aangegeven welke faciliteiten er in de buurt aanwezig zijn; handig voor als je onderweg bijvoorbeeld zin hebt in een kop koffie! 


Uiteraard weet je hoeveel km. jouw elektrische auto kan rijden. Houd er hierbij rekening mee dat de auto op bergopwaartse wegen meer elektriciteit verbruikt en dat de accu bij lage temperaturen sneller leeg raakt.


Tip: laad je auto nooit bovenaan een berg helemaal vol. Als je naar beneden rijdt wint de auto zelf al veel energie terug wat in de accu wordt opgeslagen voor later gebruik. Als de accu dan helemaal vol zit, kan deze energie er niet meer bij.


In het reisprogramma van onze rondreizen staat per dag aangegeven wat ongeveer de te rijden afstand naar de volgende accommodatie is. 


Betalingsmogelijkheden bij de laadpunten

Het is aan te raden om voorafgaand aan de reis bij je provider te controleren of je laadpas geldig is in het buitenland. Indien je laadpas niet geldig is, kan je ervoor kiezen om gebruik te maken van een laadpas van een internationaal laadnetwerk zoals Plugsurfing of Chargemap. Bij de meeste van dit soort internationale laadnetwerken staat ook aangegeven welke laadpas geldig is bij het desbetreffende laadpunt. Daarnaast is het ook een optie om te kiezen voor een laadpas bij een nationale provider van het land waar je op reis gaat. Het is ook vaak mogelijk om via een app van de provider op je smartphone te betalen. Indien er nationale providers in het land van deze rondreis actief zijn, staat dit aangegeven bij de landspecifieke informatie hieronder.


Voor een aantal landen in ons aanbod geldt dat het uitsluitend mogelijk is om de elektrische auto op te laden door middel van een laadpas bij één specifieke nationale provider; houd hier dus rekening mee! Indien dit voor de bestemming van toepassing is, vind je hier meer over bij de landspecifieke informatie hieronder.


De benodigde stekker op reis

Type 2 laders die in Nederland worden gebruikt kunnen bij de meeste laadpalen in Europa worden gebruikt. Wel is het verstandig om voor de zekerheid in een overzicht met laadpalen zoals Chargemap of Plugsurfing, te controleren welke lader toepasbaar is op de laadpaal. Neem ook voor de zekerheid je laadkabel mee waarmee je via een normaal stopcontact kan laden voor noodgevallen. Hier kleven wel nadelen aan, dus lees je goed in als je hier gebruik van maakt.


Aan boord van de ferry’s

Houd er rekening mee dat het momenteel niet mogelijk is om elektrische auto’s op te laden aan boord van de ferry’s.


Met de elektrische auto naar de Baltische Staten 


Estland

In Estland zijn voldoende laadmogelijkheden en de onderlinge afstand tussen de meeste laadpalen is maximaal 60 kilometer. Ongeveer de helft van de laadpalen zijn snelladers. Wel is het verstandig om voorafgaand aan de reis te bekijken welke laadmogelijkheden op route beschikbaar zijn. 


Let op! Voor rondreizen in Estland heb je een laadpas nodig van de provider Enefit VOLT. Dit is momenteel de enige provider met laadpunten in Estland. Kijk op de website van deze provider voor meer informatie over het gebruik van de laadpalen. Momenteel zijn er nog geen Tesla-laadpunten in Estland, maar Tesla is wel van plan om deze in Estland te installeren.


Letland

Het reizen met de elektrische auto in Letland vereist voorbereiding. De meeste laadmogelijkheden bevinden zich in en nabij Riga. Bij reizen buiten de stedelijke gebieden is het verstandig om voorafgaand aan de reis te bekijken welke laadmogelijkheden op de route beschikbaar zijn.


In Letland is het mogelijk om met internationale laadpassen zoals die van Plugsurfing en Chargemap te laden, maar het is ook een optie via de nationale provider e-mobi te laden. De Letse provider e-mobi heeft het grootste laadnetwerk van het land. Kijk op de website van deze provider voor meer informatie over het gebruik van de laadpalen. Een andere provider is Elektrum Momenteel zijn er nog geen Tesla-laadpunten in Estland, maar Tesla is wel van plan om deze in Estland te installeren.


Litouwen

Het reizen met de elektrische auto in Litouwen is lastig. Internationale providers zoals Plugsurfing en Chargemap zijn momenteel niet actief in Litouwen. De nationale provider autoPilDYK is momenteel één van de weinige providers met laadpunten in Litouwen. De informatie op de website en in de app van autoPilDYK is echter alleen beschikbaar in het Litouws.


Ontdek onze speciaal geselecteerde rondreizen voor de elektrische auto!

 

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren