Kan ik op reis met de elektrische auto door IJsland?

Gewijzigd op Fri, 27 Jan 2023 om 02:09 PM

Jazeker! Wanneer je met de elektrische auto op vakantie gaat is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden, zodat je reis ontspannen verloopt. 


Laadpunten op de route 

Voor informatie over de laadpunten op de route kan je verschillende online overzichten raadplegen. Populaire apps/websites zijn: Visit Iceland, Ísorka, Plugsurfing en on Hlelðsla (alleen in het IJslands), 

Bij de rondreizen waar de huur van een elektrische auto is inbegrepen rijd je in een auto die een afstand kan afleggen van ca. 300 km. Houd er hierbij rekening mee dat de auto bergopwaarts meer elektriciteit verbruikt en dat de accu bij lage temperaturen sneller leeg raakt. 

Tip: laad je auto nooit bovenaan een berg helemaal vol. Als je naar beneden rijdt wint de auto zelf al veel energie terug wat in de accu wordt opgeslagen voor later gebruik. Als de accu helemaal vol zit, kan deze energie er niet meer bij. 

In het reisprogramma van onze rondreizen staat per dag aangegeven wat ongeveer de te rijden afstand naar de volgende accommodatie is. Ook hebben we een Fly Drive waar je met een elektrische auto de hoogtepunten van IJsland ontdekt : Vídir


Betalingsmogelijkheden bij de laadpunten 

Het is aan te raden om voorafgaand aan de reis bij je provider te controleren of je laadpas geldig is in het buitenland. Indien je laadpas niet geldig is, kan je ervoor kiezen om gebruik te maken van een laadpas van een internationaal laadnetwerk zoals Plugsurfing. Bij de meeste van dit soort internationale laadnetwerken staat ook aangegeven welke laadpas geldig is bij het desbetreffende laadpunt. Daarnaast is het ook een optie om te kiezen voor een laadpas bij een nationale provider van het land waar je op reis gaat. Het is ook vaak mogelijk om via een app van de provider op je smartphone te betalen. Indien er nationale providers in het land van deze rondreis actief zijn, staat dit aangegeven bij de landspecifieke informatie hieronder. 

Voor een aantal landen in ons aanbod geldt dat het uitsluitend mogelijk is om de elektrische auto op te laden door middel van een laadpas bij één specifieke nationale provider; houd hier dus rekening mee! Indien dit voor de bestemming van toepassing is, vind je hier meer over bij de landspecifieke informatie hieronder.

 

De benodigde stekker op reis 

Type 2 laders die in Nederland worden gebruikt kunnen bij de meeste laadpalen in Europa worden gebruikt. Wel is het verstandig om voor de zekerheid in een overzicht met laadpalen, zoals Plugsurfing, te controleren welke lader toepasbaar is op de laadpaal. Neem ook voor de zekerheid je laadkabel mee waarmee je via een normaal stopcontact kan laden voor noodgevallen. Hier kleven wel nadelen aan, dus lees je goed in als je hier gebruik van maakt. Wanneer je gebruik maakt van een huurauto, is een lader inbegrepen in de huurprijs. 


IJsland 

IJsland is geschikt voor reizen met de elektrische auto. Er zijn laadstations in het hele land te vinden, echter is dekking het grootst in en rondom Reykjavík en in het zuiden van IJsland. Het is verstandig om voorafgaand aan de reis te bekijken welke laadmogelijkheden op de routes beschikbaar zijn. 


In IJsland is het mogelijk om met internationale laadpassen zoals die van Plugsurfing te laden, maar het is ook een optie via een nationale provider te laden. Een IJslandse provider met een relatief groot laadnetwerk is Ísorka. Via beide apps kan je de gewenste betaalmethode kiezen bij registratie. In de meeste gevallen krijg je een goedkopere prijs als je een account hebt aangemaakt (betaling gaat dan via creditcard).

 

Ontdek onze speciaal geselecteerde rondreizen voor de elektrische auto.

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren