Buro Scanbrit: Wat is de beste reistijd voor Scandinavië en IJsland in de winter?

Gewijzigd op Wed, 04 Oct 2023 om 11:48 AM

Welk reistijd je kiest, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. De meeste mensen reizen van december tot maart, want dan ligt er de meeste sneeuw, heb je kans op het noorderlicht en wachten de huskyhondjes op je komst. 

Het aantal zonuren verschilt per regio, maar in het zuiden laat de zon zich vaker zien dan in het uiterste noorden. 


Lapland 

De winteravonden duren in Lapland heel lang. Van half november tot eind januari komt de zon in de meeste delen van Lapland helemaal niet op of komt maar heel even boven de horizon uit. In februari en maart worden de dagen al iets langer. Vanaf eind februari is het in Lapland al net zolang licht als in Nederland. Ook zijn in maart de nachten vaak iets helderder en stijgt de kans op noorderlicht. Toch is het er niet de hele tijd donker, want de sneeuw verlicht het landschap op een sprookjesachtige wijze. En met een beetje geluk zie je ook nog het noorderlicht! 


Noorwegen en Zweden wintersportgebieden 

In het zuiden van Noorwegen en Zweden is het iets langer licht dan in het noorden. Het aantal lichturen in december is 7 uur en iedere maand komt er weer een uurtje bij. Zo is het in januari 8 uur, februari 9 uur en maart 11 uur. De meeste skigebieden verlichten ’s avonds een aantal pistes waardoor avond skiën mogelijk is! 


IJsland 

In IJsland is er een groter verschil in lichturen per maand. Zo heb je in de maanden december en januari ca. 5 uur licht, maar loopt het in februari al op naar 8 uur en in maart zelfs al naar ca. 12 uur. Het voordeel van weinig lichturen is weer dat de kans groter is om het noorderlicht te zien. Ook maak je sneller de zonsopkomst en -ondergang mee en kan je hierdoor genieten van prachtig gekleurde luchten.

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren