Buro Scanbrit: Hoe koud is het in Scandinavië en IJsland in de winter?

Gewijzigd op Wed, 04 Oct 2023 om 11:54 AM

Finland

In het hoge noorden, boven de poolcirkel, heerst een subarctisch klimaat, met temperaturen van gemiddeld -10°C met uitschieters tot -30°C. Doordat de lucht droger is dan bij ons voelt het bij dergelijke temperaturen minder koud aan dan in Nederland. Januari is de koudste maand. De dagen zijn dan ook het kortst. Februari en maart kenmerken zich door stabiel en aangenaam winterweer. Het winterseizoen loopt in Finland van begin november t/m eind maart. Vanaf half december ligt er overal sneeuw. Februari en maart zijn de populairste wintersportmaanden. In december en januari zijn de dagen het kortst.


Noorwegen

In de winter is de temperatuur gemiddeld lager dan in Nederland. Gewoonlijk schommelt deze tussen de -3 en -9°C, maar soms daalt de thermometer tot -20°C. Doordat de lucht veel droger is dan bij ons voelt het vaak niet zo koud aan. De eerste sneeuw valt meestal in begin december en blijft liggen tot begin mei, afhankelijk van de geografische ligging en de hoogte van het gebied.


Zweden

In de winter schommelt de temperatuur tussen -3 en -9°C, maar soms daalt de thermometer tot onder de -20°C. Doordat de lucht veel droger is dan bij ons voelt het meestal niet zo koud aan. Januari is de koudste maand. De dagen zijn dan ook het kortst. Februari, maart en april kenmerken zich door zeer stabiel, aangenaam winterweer. In Zweeds Lapland, boven de poolcirkel, heerst een subarctisch klimaat, met temperaturen tussen de -10 en -30°C.


IJsland

Het IJslands klimaat is in de winter vergelijkbaar met Nederland, met temperaturen tussen de -5°C en + 5°C. Het weer heeft een onvoorspelbaar karakter kan razendsnel veranderen. 



Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren